A cel ras.El dissabte 22 de febrer de 2014, a les 16 h, tingué lloc la presentació, a Badalona, del llibre de Laia de Ahumada  “A cel ras. Converses amb joves pastors” (Pagès editors, 2013). Tal com comentava l’autora en la seva presentació, aquest és un llibre ple de sinèrgies que l’han fet possible, que l’alimenten i que l’empenyen més enllà del contingut de les seves paraules. I aquesta no és una frase retòrica, sinó una realitat que ha portat l’autora a implicar-se en l’Escola de Pastors —cedint tots els beneficis del llibre per als seus projectes— i  en el projecte de Terra Franca. El motiu és que en totes les converses va detectar que els joves pastors i pastores tenien un problema en comú: l’accés a la terra, i per tant “calia fer alguna cosa per facilitar l’accés a la terra a aquests nous repobladors del segle XXI que, a diferència  dels antics, no s’han trobat amb terres franques sinó, massa sovint, ocupades per la gasiveria i l’especulació.”

És un llibre petit, però suficient per permetre que en cada pàgina s’aboqui tota la il·lusió dels tretze pastors i pastores entrevistades; la saviesa acadèmica de les doctores Neus Monllor (pròleg) i Gemma Celigueta (epíleg) i el traç precís de la il·lustradora Blanca Martí.
Tal com diu l’autora: “És un llibre profètic, que s’avança als temps, que proposa un nou paradigma agrosocial; i és que els joves entrevistats —tots formats a l’Escola de Pastors— estan convençuts que es pot viure d’una altra manera i estan disposats a demostrar-ho, mentre ho practiquen; aquest llibre es fa ressò d’una nova consciència, preocupada i ocupada a fer possible la vida a la terra.
El que diuen els entrevistats és un signe més d’un canvi d’època on tot sembla capgirar-se. Fins fa molt poc els llibres que s’escrivien sobre pastors tenien com a objectiu resguardar la memòria d’un ofici que s’acabava, o parlar de la figura del pastor des d’un punt de vista antropològic, en canvi aquest no vol parlar de res de tot això, sinó de joves que sense ser pastors, volen fer-ne.
Tot això ho hem d’entendre dins del context actual. És la fi d’un temps de bonança que no podia pas durar gaire, que era insostenible perquè no es poden lligar pas per sempre els gossos amb llonganisses.
El menyspreu per l’ofici de la pagesia, l’abandó dels pobles, l’enlluernament per la vida ciutadana, el poc respecte per la terra, l’especulació, les segones residències, la prepotència, el diner fàcil, la qualitat de vida i el consum ferotge. Tot això s’acaba. I aquests joves que volen ser pastors estan oferint una alternativa, una oportunitat, a la vida rural; no és tracta d’un caprici, és un desig que rema contracorrent, però que dóna sentit al seu viure i els converteix en un motor de canvi. Però no els ho posen gens fàcil, ni les administracions ni, de vegades, la pagesia mateixa.
Aquests joves volen recuperar el ritme pausat del temps, ser amos o mestresses d’ells mateixos, estimar la terra, dignificar l’ofici. Aquests joves volen recuperar la saviesa dels avis, però no volen viure com ho feien ells, no són nostàlgics d’un temps perdut, no volen segar amb dalla, si no cal; tenen altres maneres de fer, innovadores i respectuoses amb la terra i el medi, i les volen aplicar; tenen formació i són molt crítics amb el sistema actual…”
¡Bona lectura!!

Altres presentacions:

  • Sort: Consell Comarcal Pallars Sobirà (maig 2013)

A cel ras (Sort)

Barcelona: Setmana del Llibre en Català (setembre 2013)

Sobre l´autor
Jordi Martí Pèrit mercantil, amb estudis de filologia catalana i música. Membre de la cooperativa Germinal dels dels seus inicis, centra la seva activitat en la promoció de l’agroecologia i el consum conscient i transformador.