El proper 10 d’abril ens trobarem a Santa Coloma de Farners a les jornades “Accés a la terra a Europa i a Catalunya”. Presentarem tres iniciatives europees vinculades a l’accés a la terra, que s’estan convertint en la punta de llança de moviments socials que tenen cop a lluita el relleu de la pagesia, la vinculació a l’agroecologia i sobretot el garantir que la terra agrícola sigui protegida per poder-hi desenvolupar una pagesia respectuosa amb el medi i socialment responsable. Hi tindrà lloc la presentació formal de “Terra Franca” com a projecte que s’emmiralla en aquestes iniciatives estrangeres.


La jornada començarà a les 17 h. amb una ponència de Lluís Vila, tècnic de producció agrícola del DAAM, que farà una introducció a la pagesia a Catalunya. Seguidament es presentaran les tres experiències europees: Terre de Liens (França), Regionalwert (Alemanya) i Terre en Vue (Bèlgica). Finalment, presentarem Terra Franca. Per concloure l’acte, les tres entitats europees apadrinaran el projecte de Terra Franca.

“La preservació de la terra per a l’agricultura local sostenible s’està convertint en un problema creixent en moltes parts d’Europa. Amb la competència d’usos de la terra, el sòl agrícola està disminuint, així com també les petites explotacions, donada la imminent jubilació de la immensa majoria dels agricultors, i l’augment de les dificultats per reemplaçar-los.

A fi de canviar aquesta tendència d’abandonament rural, durant l’última dècada, una sèrie d’iniciatives cíviques han sorgit a Catalunya i a Europa per fer front a la dificultat dels petits agricultors per accedir a la terra.

En aquesta jornada es presentarà una mostra representativa d’aquestes iniciatives i algunes accions que facilitin l’accés a la terra.”

Recordar que l’aforament és limitat a 60 persones i és imprescindible la inscripció.

Aquestes jornades són organitzades per Terra Franca, la Xarxa de Custòdia del Territori i l’Escola de Pastors de Catalunya.

 

Sobre l´autor
Jordi Martí Pèrit mercantil, amb estudis de filologia catalana i música. Membre de la cooperativa Germinal dels dels seus inicis, centra la seva activitat en la promoció de l’agroecologia i el consum conscient i transformador.