Del dia 8 a l’11 d’abril, Terra Franca va exercir d’amfitriona, junt amb l’Escola de Pastors de Catalunya  i la  XCT  a la trobada del projecte Grundtvig “Acces to land” del qual formem part totes tres entitats. Aquest projecte tenia l’objectiu de compartir experiències entre entitats europees destinades a promoure l’accés a la terra d’una nova pagesia vinculada a l’agroecologia. Han estat dos anys de visites arreu d’Europa d’on hem pogut aprendre la forma com les iniciatives cíviques poden transformar la política d’accés a la terra en diversos països i com la iniciativa i les aportacions ciutadanes poden facilitar i apropar l’accés a la terra a les persones que tenen l’objectiu d’iniciar projectes vinculats a l’agricultura i la ramaderia sota criteris socials i ambientals.


En el nostre cas ens ha servit per nodrir-nos de cara a iniciar i estructurar el projecte de Terra Franca , amb l’objectiu de generar un banc de terres públic, accessible a una nova pagesia i també a pagesos en actiu que o bé es queden sense terra o, o bé, tenen la intenció de regenerar el seu projecte.

Durant aquesta setmana hem anat a veure diversos projectes vinculats o bé a l’Escola de Pastors o bé  a les entitats que fan custòdia agrària a Catalunya. Estem parlant del Serradet de Barneres, un projecte d’oví de llet gestionat pel Xevi, la Maria i el Sergi; la finca de Rupit i Pruit al Collsacabra de Paisatges Vius, el Celler Can Torres, un petit celler de vi natural i ecològic a Sant Climent Sescebes a l’Empordà, amb l’entitat IAEDEN; la Fundació Emys i el seu projecte Selvia i finalment el projecte d’horticultura ecològica de l’Espigall a l’Atmetlla del Vallès amb el Jordi i la Cristina.

Unes experiències exemplars i molt revitalitzants. Projectes que tenen una base social, ambiental i econòmica molt ben dimensionada que ens presenten pagesos i pageses feliços i satisfets de la seva feina. Diferents projectes que ens demostren que són possibles altres formes, creatives i respectuoses amb el territori i les persones, de revitalitzar la pagesia de casa nostra.

Per finalitzar la trobada vam portar a terme les jornades “L’accés a la terra a Europa i Catalunya”, on es van presentar els tres exemples més paradigmàtics d’accés a la terra a Europa: “Terre de Liens”, “Terre en Vue” i “Regionalwert AG” i també l’experiència de Terra Franca.

Trobada-Grundtvig-Catalunya2

DESCARREGAR IMATGE

Sobre l´autor
Jordi Martí Pèrit mercantil, amb estudis de filologia catalana i música. Membre de la cooperativa Germinal dels dels seus inicis, centra la seva activitat en la promoció de l’agroecologia i el consum conscient i transformador.