En la línia de donar a conèixer Terra Franca i la feina que pretén dur a terme, s’han programat una sèrie de trobades, arreu del territori de Catalunya, a les quals hi són convidades les persones, organitzacions i estaments de l’Administració que es considera que poden estar interessades a conèixer Terra Franca, tant en l’aspecte d’utilitzar els seus serveis com en el de donar suport i implicar-se en la consecució dels seus objectius.

La primera d’aquestes trobades va tenir lloc el 17 de desembre de 2013, a la població de Colldejou, una bonica vila del Baix Camp, a tocar del Priorat. Un entorn amb molta terra de conreu desaprofitada.


Entre la desena de persones assistents hi havia pagesos i ramaders, representants d’entitats ambientals, d’escoles de capacitació agrària i de l’administració, així com persones interessades a trobar terra per desenvolupar-hi projectes productius.
La presentació va resultar molt rica pel que fa als comentaris i aportacions dels assistents, que es poden resumir en els aspectes següents:
Es valora l’encert de la idea de Terra Franca d’obtenir una part dels seus recursos mitjançant petites aportacions de la ciutadania per la via de l’accionariat.
Es considera també molt encertada la proposta que fa Terra Franca de constituir contractes legals a llarg termini i flexibilitzar els cobraments dels lloguers als portadors de projectes en funció de les característiques de les finques, de les condicions dels propietaris i de la rendibilitat en el temps dels projectes.
Els representants de l’Administració veuen amb bons ulls l’existència d’una entitat intermèdia que els ajudi a gestionar la problemàtica de l’accés a la terra perquè els falta temps per a dedicar-s’hi com caldria.
Es proposa que Terra Franca també aculli els pagesos que ja tenen terra. És
a dir que s’ocupi de la mediació entre la propietat i el pagès que li té llogada la terra. D’aquesta manera, el pagès/a hauria de donar comptes a Terra Franca.
Es fa la proposta d’endegar, en totes les finques que siguin gestionades des de Terra
Franca
, un etiquetatge comú de productes per integrar-los en un projecte global i de sensibilització més ampli.
També es proposa que les finques ofertes a Terra Franca que a priori no es vegin aprofitables per a projectes agroramaders es vinculin a altres aprofitaments: fusta per a rematants, per a projectes artesans , etc.
Finalment, es va parlar i valorar l’adequació de les formes que Terra Franca té establertes per obtenir suport (socis i voluntaris).
La trobada finalitzava al vespre amb molt bones sensacions per part de tots els assistents i el convenciment de la importància que sorgeixin iniciatives que permetin anar revertint la penosa situació del camp català. En aquest sentit, el caràcter inclusiu de la proposta de Terra Franca, amb l’objectiu d’integrar els projectes ja existents i no duplicar papers, també fou valorada molt positivament.
En resum, una trobada molt positiva i engrescadora que denota l’encert de difondre les propostes i objectius de Terra Franca a nivell territorial i ens anima a seguir en aquesta comesa.

Sobre l´autor
Jordi Martí Pèrit mercantil, amb estudis de filologia catalana i música. Membre de la cooperativa Germinal dels dels seus inicis, centra la seva activitat en la promoció de l’agroecologia i el consum conscient i transformador.